HÍREK

Rezsiszorongás, bedőlő hitelek

Izgalmas az MNB legújabb negyedéves Hitelezési felmérése, amelynek eredményeit pénteken mutatták be a jegybank szakértői. A bankok az MNB-nek adott válaszaik alapján a hitelkereslet visszaesésére, a hitelezési feltételek szigorítására, a beruházási célú hitelek súlyának csökkenésére és a hitelportfóliójuk minőségének a romlására számítanak. Az egyre sötétebb kilátások mögött nagy arányban az infláció, az emelkedő kamatkörnyezet és legfőképpen az energiaválság áll.

Az MNB felmérésben nem egyszer éles különbséget látunk a közelmúlt és a jövő között: míg az elmúlt negyedévek a hitelkereslet egyértelmű növekedéséről és alapvetően pozitív kínálati attitűdről szóltak, 2022 második felére vonatkozóan visszaesésről és a banki hitelfelvételek szigorodásáról szólnak a hitelintézeti várakozások.

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján a bankok 2022 második negyedévében szigorítottak a lakáshitelek sztenderdjein, míg az év második felére előretekintve mind a lakás-, mind a fogyasztási szegmensben 40-50 százalékuk szigorítást helyezett kilátásba a bizonytalan gazdasági kilátások miatt.

A negyedév során tapasztalt élénkülő lakáshitelkereslet visszaesésére számít a bankok 83 százaléka 2022 második felében. A Banki konjunktúrafelmérés alapján a bankszektor szereplői a verseny további fokozódását érzékelték a lakossági szegmensben, és 2022 második felében növelni tervezik kitettségüket a jelzáloghitelek piacán, azonban a megélhetési költségek növekedése nyomást helyezhet az adósságszolgálatra, így a portfólióminőség romlása irányába mutat – állapította meg a jegybank.

Az MNB felmérésből kiderül, hogy annak dacára, hogy a bankok a jelzáloghitel-kitettségüket növelni tervezik, az új kihelyezésekben a bankok soha (legalábbis 2009 óta) nem látott többsége a kihelyezett mennyiség csökkentését tervezi. A fogyasztási hitelezésben 2020 első fele óta nem volt ilyen rossz a helyzet.

A lakáscélú hitelek feltételein, leginkább a minimálisan megkövetelt hitelképességi szinten már az első félévben szigorítottak a bankok, most pedig további szigorítást terveznek, mégpedig a jövedelemarányos törlesztőrészlet maximális arányában várható ez. A fogyasztási hiteleknél lazítást hozott az utóbbi időszak, most viszont ezeknél is szigorítani terveznek a bankok.

Maga a hitelkereslet is csökkenni fog: a bankok több mint 80%-a várja ezt a lakáshitelek és több mint fele a fogyasztási hitelek esetében.

A legtöbb bank az autófinanszírozás, a legkevesebb a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet esetében vár keresletcsökkenést.

Már a második negyedévben is nőtt a lakossági csődráta, de a második félévben ez fokozódhat. A leginkább a szabad felhasználású jelzáloghitelek, a legkevésbé a lakáshitelek esetében számítanak erre, nemteljesítéskori veszteségrátájuk pedig az autófinanszírozásban lehet a legmagasabb.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB #lakáshitel  #rezsi #energiaválság #szakértőitámogatás

Forrás: www.zoldhitel.hu

lakáshitel

lakáshitel

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

csok
CSOK

CSOK Plusz Hitelprogram most

CSOK Plusz Hitelprogram A CSOK Plusz Hitelprogram sikeres igényléshez hitelképesség szükséges, mint minden más hitel igénylésekor. 2,5 – 50 millió Ft támogatott hitel lakáscélra, gyereket

TOVÁBB OLVASOM »
SZÉP kártya
SZÉP-kártya

Alvó pénz a SZÉP-kártyákon

NGM: 5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi „alvó pénz” ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál.

TOVÁBB OLVASOM »