HÍREK

A koronavírus óta nem láttunk ilyet

A lakáshitel-szerződéseket már 7%, a céges hiteleket 10% feletti piaci átlagkamattal kötötték meg a bankok júliusban. Az MNB friss adatai szerint 31%-kal kevesebb lakáshitelt vettek a háztartások, mint egy évvel korábban, és ez a járvány legnehezebb időszaka, tavaly február óta nem látott havi mélypontot jelent. A lakossági betétállományban a háború kitörése óta stagnálás tapasztalható, a vállalatoknál pedig egyre jobban terjednek a devizahitelek.

Közzétette az MNB a magyar bankszektor júliusi hitel- és betéti statisztikáit. Ami elsőre feltűnik, az az, hogy a háztartási hitelkihelyezések 25%-kal elmaradtak a tavalyi júliusitól, és az év első hét hónapjában már csak 5%-kal múlták felül az egy évvel korábbit.

A legnagyobb, 31%-os visszaesést a lakáshitelek mutatták júliusban, de még így is 19%-kal többet vettek fel belőlük a családok, mint egy évvel korábban. A személyi kölcsönöknél is látható lassulás, de még nőttek az új kihelyezések, a babaváró hitelek viszont mélyrepülésben vannak.

A lakáshitelek új kihelyezésének visszaesésében még érződhet a Zöld Otthon Program tavaszi felfutása miatti előrehozott kereslet negatív hatása a nyári hitelfelvételekre, ugyanakkor részben már minden bizonnyal a kamatok emelkedésének tudható be, hiszen ez nemcsak a törlesztőrészletet növeli, hanem a hitelezhetőséget is egyre komolyabban rombolja. A piaci kamatozású lakáshiteleknél 40%-os visszaesést, a támogatottaknál 7%-os növekedést mutatnak a júliusi adatok.

A júliusban az újonnan felvett lakáshitelek 41%-a tízéves, 25%-a ötéves kamatperiódusú volt, és 33%-ra csökkent a tízévnél is hosszabb (jellemzően végig fix) lakáshitelek aránya az új szerződésekben.

Átlagosan 7,05%-os kamattal vettünk fel piaci kamatozású lakáshiteleket júliusban, szemben az egy évvel korábbi 3,91%-kal. Egy 20 éves futamidejű lakáshitel esetében ez az emelkedés 29%-kal magasabb törlesztőrészletet jelent.

A háztartások teljes belföldi hiteltartozása július végén 9587 milliárd forinton állt, ami lassuló, egy év alatt már csak 8%-os bővülést jelent. Ezen belül viszont a lakáshitelek állománya még 12%-kal, a személyi kölcsönöké 10%-kal, a babaváró hiteleké 24%-kal emelkedett.

A betéteknél a devizabetét-tranzakciók megugrása volt érdekes, július hónap során 3,4 milliárd forint új megtakarítás áramlott forintbetétekbe, és tavaly május óta nem látott összeg, 124,7 milliárd forint devizabetétekbe.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB #lakáshitel #babaváró #személyikölcsön #KKV_hitel #szakértőitámogatás

#MNB #lakáshitel #babaváró #személyikölcsön #KKV_hitel #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

OTP
lakásbiztosítás

MNB: A terhelt lakásbiztosítás újraköthető

MNB: a hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítások is újraköthetők a márciusi lakáskampányban A lakásbiztosítási szerződés abban az esetben is újraköthető, ha jelzáloghitel vagy a családi otthonteremtési

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
lakáspiac

A lakáspiac állami szerepvállalásra vár

TLE: kiszámítható és hosszútávú állami szerepvállalásra vár a lakáspiac A TLE (Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási

TOVÁBB OLVASOM »
csok
lakás építés

Kevesebb lakás épült 2023-ban

Visszaesés a lakás építésben és építési engedélyezésben 2023-ban 18 647 új lakás épült, 9,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű

TOVÁBB OLVASOM »