HÍREK

Forró a helyzet a lakáshiteleknél

Meghatározó BUBOR-adatokat közölt 2022.08.29-én az MNB: ezekhez a bankközi kamatokhoz kötik a szeptemberi kamatfordulós lakossági jelzáloghitelek kamatát a bankok. A friss számok alapján egy átlagosnak mondható kamatstopos ügyfél már jóval több mint 20 ezer forintot takarít meg havonta a kamatstopnak köszönhetően, és ha most megszűnne az intézkedés, mintegy 40%-kal ugrana meg a törlesztőrészlete. 330 ezren benne vannak az év végéig meghosszabbított rendszerben, mintegy 130 ezer jelzáloghitelest viszont nem véd meg a kamatstop sem.

 A makroelemzők biztosra veszik, hogy ma újabb 100 bázisponttal 11,75 százalékra emeli majd az alapkamatot a Monetáris Tanács, majd csütörtökön ezzel összhangban ugyanakkora szigorítás jöhet az irányadó egyhetes betéti ráta esetében is. Ez rossz hír lényegében minden hitel, de különösen az éven belül változó kamatozású hitelek kamata szempontjából.

 A már megtörtént kamatemelésekkel és a további monetáris szigorításra vonatkozó piaci várakozásokkal összhangban a bankközi kamatok is folyamatos emelkedést mutatnak. Ami a változó kamatozású hitelek referenciaértékét, a budapesti bankközi kamatlábat illeti:

  • a 3 havi BUBOR egy év alatt 1,61%-ról 12,36%-ra,
  • a 6 havi BUBOR 1,66%-ról 13,13%-ra,
  • a 12 havi BUBOR 1,86%-ról 13,68%-ra

emelkedett.

Ez alapján a változó kamatozású lakáshitelek többségének már 15% környékén lenne a kamata az egy évvel ezelőtti 4-5%-al szemben.

A szeptemberi fordulónappal rendelkező hitelek esetében most a ma közzétett BUBOR a meghatározó, a 2009. évi CLXII. törvény ugyanis kimondja, hogy a változó kamatozású jelzáloghitelek referencia-kamatlábának értékét a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani. A jelzáloghitelek azonnali és teljes átárazódása mellett alig lenne olyan adós, aki megúszná egyszámjegyű törlesztőrészlet-emelkedéssel az egy évvel ezelőtti helyzethez képest.

Egy 5 éves hátralévő futamidejű hitelnek is mintegy 28%-kal lenne magasabb a törlesztőrészlete, az átlag 40% körül lenne, egy 20 éves hátralévő futamidejű hitelnél pedig a törlesztőrészlet több mint megduplázódásáról beszélnénk.

Minél hosszabb a hátralévő futamidő, elméletileg annál nagyobb a kamatemelkedés hatása a törlesztőrészletben.

Az MNB adatai alapján egy átlagos kamatstopos hitel fennálló tőketartozása 4,5 millió forint körül van, medián hátralévő futamideje pedig nagyjából 7 év. BUBOR + 3 százalékpontos kamat mellett 88-91 ezer forint környékén lenne egy ilyen hitel törlesztőrészlete augusztusban. Ezzel szemben a kamatstop miatt egy ilyen adós csak 64 ezer forintot fizet.

Ha tehát hirtelen kivezetné a kormány a kamatstopot (ez idén nem várható), akkor több mint 38-41%-kal, 24-27 ezer forinttal ugrana meg az átlagos hitel törlesztőrészlete.

Elmondható tehát, hogy a kamatstop fenntartása egyre drágább a bankszektornak, kivezetése viszont egyre fájdalmasabb lenne a háztartásoknak.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu Hitelkalkulátor | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB #lakáshitel #kamatstop #törlesztő #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

növekvő infláció

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

2-folyoszamla-kivonat-igenyles
tudástár

Bankszámlakivonat igénylése

A bankszámlakivonatot több úton is kérhetjük bankunktól, de a legegyszerűbb forma minden bizonnyal az internetbankon lekérdezés. Itt meghatározott ideig visszamenőleg kérdezhető le a kivonat (ez bankonként változhat),

TOVÁBB OLVASOM »
program
otthonfelújítás

NGM, EM: Otthonfelújítási program indul

NGM, EM: az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja. A kormány demográfiai célja világos. Segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében

TOVÁBB OLVASOM »
kampány
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány: sokan váltottak

A lakásbiztosítási kampány során tízből nyolcan másik biztosítót választottak. A márciusi lakásbiztosítási kampány során új szerződést kötő tulajdonosok és bérlők 84 százaléka másik biztosítót választott

TOVÁBB OLVASOM »