HÍREK

Átrendeződés várható a lakáspiacon, minimálisan csökkent a kereslet júliusban

Folytatódott a kínálatbővülés a lakáspiacon, közben az értékesítési idő – a községeket kivéve – nőtt, a kereslet pedig minimálisan csökkent júliusban.

Az eladásra szánt lakóingatlanok országos kínálata április óta fokozatosan növekszik, így most már biztosan állíthatjuk, hogy tavasszal fordulat történt. A lakásvásárlást tervezők egyre szélesebb palettáról választhatnak, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők pedig júliusban több mint 33 ezer eladó lakóingatlanhirdetést adtak fel. Ez 7-7 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz és tavaly júliushoz képest is.

Csak a tulajdonosok hirdetéseit nézve pedig az látszik, hogy több megyében Bács-Kiskunban, Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplénben 40-60 százalékos növekedést ment végbe éves szinten.

A kereslet minimálisan, kevesebb mint 2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Igaz, vannak kivételek az országon belül. Nógrád és Vas megyében 12 százalékot meghaladó mértékben nőtt az érdeklődések száma, emellett Békésben, Zalában és Hevesben 5-6 százalékkal erősödött a kereslet.

A júliusi adatok szerint a fővárosi lakások eladásához átlagosan 64 napra van szükség szemben a második negyedéves 60 nappal. Ezzel párhuzamosan az eladási idő a megyeszékhelyeken 45-ről 47 napra, a kisebb városokban pedig 63-ról 70 napra nőtt. Az értékesítési idő kitolódása részben annak köszönhető, hogy növekvő kínálatot a stagnáló vagy enyhén csökkenő kereslet már nem tudja felszívni a piacról.

A községekben a lakások eladási ideje 88 napról 54 napra csökkent, mivel ezeken a településeken alacsonyabb áron kerülnek piacra az eladó ingatlanok. A használt családi házaknál valamennyi településtípus esetében jóval több idő kell az eladáshoz: Budapesten 74 nap, míg a megyeszékhelyeken 132, a kisebb városokban 124 nap, a községekben pedig 90 nap a jellemző.

Az átlag feletti áram- és gázfogyasztás esetén ez eddiginél jóval nagyobb díjfizetésről szóló új rezsiszabályok hatása egyre erőteljesebben jelenhet meg a használt lakások piacán.

Vízválasztó hónapok következnek. Egyrészt kiderül, hogy mely lakóingatlanok lesznek a nyertesei, illetve a vesztesei az új rezsihelyzetnek. Másrészt választ kapunk arra, hogy hogy a lakóingatlanok ára mennyire marad stabil. A kereslet ugyanis enyhén csökken a dráguló lakáshitelkamatok miatt, viszont jó hír lehet a vevőknek, hogy az állami lakástámogatások közül a babaváró kölcsön és a CSOK rendszere biztosan megmarad jövőre is.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#ingatlan #lakáspiac #zöldhitel #Szakértői támogatás
Forrás: 24.hu, www.zoldhitel.hu

 

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

A lakásbiztosítási kampány gyorsul

A márciusi lakásbiztosítási kampány második hetében 27 százalékkal több szerződést kötöttek az egyik legnagyobb online biztosítási portálon, mint az elsőben A márciusi lakásbiztosítási kampány első

TOVÁBB OLVASOM »
lakásbiztosítás
lakásbiztosítás

Lakásbiztosítási kampány hajrája

A lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka A márciusi lakásbiztosítási kampány utolsó hetében várható a váltások 40 százaléka, a Független Biztosítási Alkuszok

TOVÁBB OLVASOM »
lakbér
lakáspiac

Februárban nőttek a lakbérek

Februárban 1 százalékkal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest Tovább emelkedtek februárban a lakbérek: havi szinten 1 százalékkal nőttek országosan és 1,1 százalékkal Budapesten.

TOVÁBB OLVASOM »