HÍREK

Brutálisan megdrágult a kamatstop

Mindössze néhány nap leforgása alatt több mint 3 százalékpontot emelkedett a BUBOR az MNB újabb kamatemelései miatt. Ilyen kamatszint mellett már nem 8% körüli, hanem 15% körüli hitelkamattól védi az adósokat a kamatstop, a bankok számára pedig már 140 milliárd forint körül jár az évesített költsége. Kivezetése egyre fájdalmasabb lenne: egy átlagos hitelnél már több mint 20 ezer forintos havi törlesztőrészlet-emelkedést okozna.

A jelzáloghitelek azonnali és teljes átárazódása mellett alig lenne olyan adós, aki megúszná egyszámjegyű törlesztőrészlet-emelkedéssel az egy évvel ezelőtti helyzethez képest.

Már egy 5 éves hátralévő futamidejű hitelnek is mintegy 25%-kal lenne magasabb a törlesztőrészlete, az átlag 36% körül lenne, egy 20 éves hátralévő futamidejű hitelnél pedig gyakorlatilag a törlesztőrészlet megduplázódásáról beszélnénk.

Minél hosszabb a hátralévő futamidő, elméletileg annál nagyobb a kamatemelkedés hatása a törlesztőrészletben. A fizetendő kamat a következő fordulónap után a legtöbb esetben már 15% környékén járna, ha addig így maradna a kamatkörnyezet.

Az MNB adatai alapján egy átlagos kamatstopos hitel fennálló tőketartozása 4,5 millió forint körül van, medián hátralévő futamideje pedig nagyjából 7 év. BUBOR + 3 százalékpontos kamat mellett 84-87 ezer forint környékén lenne a hitel törlesztőrészlete augusztusban, ha a jelenlegi bankközi kamatok lennének akkor is a mérvadóak. Ezzel szemben a kamatstop miatt ez az adós csak 64 ezer forintot fizet.

Vagyis, ha hirtelen kivezetné a kormány a kamatstopot (ez idén nem várható), akkor több mint 33%-kal, 20-23 ezer forinttal ugrana meg az átlagos hitel törlesztőrészlete.

A kormány nemrég meghosszabbította a kamatstop intézkedést december 31-éig, és a rövid távon átárazódó fix kamatozású (legalább 3 éves kamatperiódusú) piaci jelzáloghitelekre továbbra sem terjesztette ki. Az MNB adatai alapján így továbbra is csaknem 1500 milliárd forintnyi jelzáloghitel-állományt érint a kamatstop. Teljes és azonnali átárazódás esetén a jelenlegi kamatkörnyezet mellett a bankok kamatbevétele mintegy évi 140, vagyis havi több mint 11 milliárd forinttal lenne magasabb a kamatstop nélkül.

Elmondható tehát, hogy a kamatstop fenntartása egyre drágább a bankszektornak, kivezetése viszont egyre fájdalmasabb lenne a háztartásoknak.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB #kamatstop #lakáshitel #zöldhitel #Szakértői támogatás
Forrás: MNB, Portfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ AZ ELSŐK KÖZÖTT A ZÖLD HITELLEL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Fontos számunkra, hogy a lakáshitel és CSOK támogatás iránt érdeklődők minél frissebb információkhoz jussanak, ezért lehetőséget teremtünk a kérdések feltételére, illetve a folyamatos információküldésre hírlevél formájában. Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

Köszönettel: Zöldhitel Csoport www.zoldhitel.hu

KORÁBBI HÍREK

négyzetméterár
MBH Bank

MBH: Fundamenta többségi tulajdonosa

Az MBH Bank lett a Fundamenta többségi tulajdonosa. A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek

TOVÁBB OLVASOM »
lakás
albérlet

Állami lakbértámogatási programok

Tisztíthatják az albérletpiacot az állami lakbértámogatási programok. A tavasszal induló állami lakbértámogatási programok hozzájárulhatnak az albérletpiac tisztulásához – tájékoztatta az MTI-t szerdán Balogh László, az

TOVÁBB OLVASOM »